~ Ζεστό Καρβέλι της.. Ώρας ~ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~ Ζεστό Καρβέλι της.. Ώρας ~

20

Όταν τα πράγματα "ζορίζουν", ο κόσμος καταφεύγει σε εκφράσεις, που έχουν να κάνουν κυρίως με … προϊόντα ζύμης!!
«Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι», ή
«Κάναμε το σκ@τό μας … παξιμάδι», ή
«Ελλαδάρα και ξερό ψωμί!!», ή
«Παλεύει για το ψωμί του», ή
«Εμείς ψωμί δεν έχουμε κι η γάτα πίτα σέρνει», ή
«Έχει να φάει πολλά ψωμιά ακόμη…», ή
«Λίγα είναι τα ψωμιά του…», ή
«Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι!!», ή
«Εδώ ψωμί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη» κ.α.

Είχα που λέτε μαζεμένες κάποιες δοκιμασμένες συνταγές ζύμης και είπα να τις βάλω σε μια σειρά, λόγω της κρισιμότητας των ημερών που ζούμε. Σε κάποιους μπορεί και να φανούν χρήσιμες!! Για όσους ενδιαφέρονται όμως για κάτι παραπάνω, κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό, το υπέροχο βιβλίο της φίλης μου της Κικής, που μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα :)


Θα ξεκινήσω με ένα απλό, γρήγορο, νόστιμο, οικονομικό και πεντανόστιμο ψωμάκι.


ΥΛΙΚΑ
Προζύμι
3 κτγ ξερή μαγιά
2 κτγ ζάχαρη
½ κούπα αλεύρι γοχ
1/3 της κούπας χλιαρό νερό


Ζυμάρι
1 κτσ μαργαρίνη soft
1 κτσ ζάχαρη
1 κτγ αλάτι
1 κούπα καυτό νερό (βραστό)
1 κούπα νερό κρύο
4 κούπες αλεύρι γοχ
1 κούπα αλεύρι χωριάτικο
½ κτγ μαστίχα Χίου κοπανισμένη


Extra υλικά (προαιρετικά)
Λουκανικάκια τεμαχισμένα
Ελιές πράσινες επίσης τεμαχισμένες


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Προθερμαίνουμε το φούρνο (εγώ : αντιστάσεις με αέρα 220ο C)!
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά με 2 κτγ ζάχαρη και τα διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε ½ κούπα αλεύρι γοχ και ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα αραιό χυλό. Αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου τους μύκητες να δράσουν.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 1 κτσ ζάχαρη , το αλάτι, τη μαστίχα και τη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε το καυτό νερό και τα ανακατεύουμε με ένα μεγάλο πιρούνι μέχρι να διαλυθούν εντελώς τα υλικά του μίγματος.
Ρίχνουμε το κρύο νερό και αμέσως μετά, το «προζύμι».
Ανακατεύουμε ελαφρά με το πιρούνι.
Προσθέτουμε μία-μία τις κούπες με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς (με το πιρούνι πάντα). Όταν δούμε ότι η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, είμαστε εντάξει!!
Αν κολλάει λίγο στα χέρια ακόμη, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Μπορούμε είτε να προχωρήσουμε στη διαδικασία με ολόκληρη τη ζύμη, οπότε να προκύψει ένα μεγάλο καρβέλι ψωμί, είτε να κόψουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια, οπότε θα πάρουμε μικρότερα καρβελάκια.
Εγώ, άλλες φορές κάνω το ένα, άλλες το άλλο!! Άλλες όμως όπως τώρα, το .. παράλλο
Χώρισα τη ζύμη σε 2 άνισα μέρη. 1/3 και 2/3. Το μεγάλο κομμάτι της ζύμης το τοποθέτησα μέσα στη γάστρα αφού προηγουμένως την είχα στρώσει με λαδόκολλα.
Χάραξα με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια της ζύμης, την πασπάλισα με αλεύρι. Σκέπασα τη γάστρα και τη φούρνισα για 40 λεπτά! Ναι, τόσο θέλει!!!
Σε λιγότερο από 1 ώρα συνολικά, από την έναρξη της διαδικασίας, τρώμε ζεστό, λαχταριστό, νόστιμο, υπέροχο δικό μας καρβέλι!! Αφήστε που μοσχομυρίζει ο τόπος!

Με το υπόλοιπο ζυμάρι (1/3) έφτιαξα την πρώτη φορά λουνικοψωμάκια ενώ χθες έφτιαξα ελιοψωμάκια.
Απλώνουμε λίγο το ζυμάρι και ρίχνουμε τα κομμάτια από τη γέμιση που μας αρέσει. Το πλάθουμε λίγο έτσι ώστε να μοιραστεί το υλικό παντού και το κόβουμε σε 2,3,4,5 κομμάτια. Ανάλογα με το μέγεθος που μας εκφράζει!! Τα στρώνουμε λιγάκι με τα δάχτυλά μας να πάρει σχήμα και μορφή και τα τοποθετούμε σε ταψάκι.
Μπορούμε εκτός από τα υλικά που προανέφερα, να βάλουμε και αρωματικά βότανα, όπως δενδρολίβανο.
Ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία με το ψωμί, αλλά σε λιγότερο χρόνο (25 - 30 λεπτά).
Η συνέχεια επί … της οθόνης!


Καλό Σαββατοκύριακο με Ψωμί και ψωμάκι(α)!!!
Και καλή Πρωτομαγιά βρε :)

20 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Τσιμπάω μια γωνίτσα ζεστό ψωμάκι και εύχομαι καλό μήνα και καλά να περάσετε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Πρωτομαγιά!!!
    Μου άρεσαν οι παροιμίες που παραθέτεις.
    Ψωμί τρώμε εδώ και πολλά χρόνια μόνο ζυμωτό δικό μας, το μόνο που με δυσκολεύει στην Αθήνα η εύρεση καλής πρώτης ύλης αλλά τελευταία έχω πληροφορίες καλές.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μοσχομυρωδάτο ψωμάκι, μια χαρά περνάμε και μόνο με αυτό,καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς πολύ του ψωμιού δεν είμαστε, αλλά κατά καιρούς φτιάχνω ψωμάκι, κρατάω την συνταγή σου για αυτούς τους καιρούς;-)
    Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά Γιώργο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λατρεύω το σπιτικό ψωμί

    Καλή Πρωτομαγιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φαινεται τελειο και για πρωινο με μαρμελαδα θα ειναι σουπερ...καλο μηνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαλτσούλα να βουτήξουμε έχει;;;
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλό μήνα!
    Τραγανή κρούστα βλέπω και μ'αρέσει. Λαχταριστό, λαχταριστό!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το φρεσκοψημένο ψωμί! Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο βρε Γιώργο, εύγε πολλά και στην Κική για μια φορά ακόμη, να φέρω εγώ και λίγο πικάντικο κασεράκι για να το συνοδεύσουμε το ζεστό καρβέλι σου;

    Καλό Μήνα και να είμαστε γεροί για να αντέχουμε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τι θα γίνει με σένα Γιώργο μου ??? γιατί μου το κάνεις αυτό ??? Λατρεύω το ψωμάκι και μάλιστα το σπιτικό !!! πόσο όμορφο το έχεις κάνει !! αχ αχ !!!

    πολλά φιλια και καλό μήνα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα ...Γιώργο μία φέτα ψωμί με ζάχαρη, ήταν το καθημερινό μας απογευματινό ...όταν ήμασταν παιδιά, ήμασταν όμως ευτυχισμένα και χαρούμενα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τρελλαίνομαι για ζεστό ψωμάκι με τυράκι! Ο δε άνδρας μου κοπανάει επάνω και ..ένα πακέτο φρέσκο βούτθυρο και μετά αναρωτιέται γιατί έκανε στομάχι ( κιμπαρλίκι το έλεγε η γιαγιά μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δείχνει λαχταριστό... ένα κομματάκι με λίγη φέτα και νόστιμο λαδάκι είναι ότι πρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπώ μια σκληρή κρούστα, πολύ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το έφτιαξα και είναι ΦΟΒΕΡΟ!!!!
    Δεύτερη μέρα σήμερα και είναι ακόμα φρεσκότατο...Χίλια μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. χαιρετω και εγω την παρεα ,και να κανω μια ερωτηση ?ποσο προζυμι βαζουμε στην συνταγη ,ποια ειναι η ναλογια προζυμιου και αλευριου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ανώνυμος
    Καλημέρα,
    όπως γράφω στα υλικά, για 4 κούπες αλεύρι (~600 γραμ) τα υλικά για το προζύμι είναι ακριβώς αυτά όπως περιγράφονται στη συνταγή (3 κτγ ξερή μαγιά, 2 κτγ ζάχαρη, 1/2 κούπα αλεύρι γοχ και 1/3 της κούπας χλιαρό νερό)
    Αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι άλλο πες μου
    Άφησε και κανένα όνομα την άλλη φορά που θα ξανάρθεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. γεια σας ευχαριστω για την απαντηση σχετικα με το προζυμι (οπως θα καταλαβες ειμαι η χθεσινη ανωνυμη ) με λενε ευη και με εχει πιασει να θελω να δοκιμασω την τυχη στα ζυμαρια των ψωμιων .....

    οσο αφορα το προζυμι .απο αφηρημαδα νομιζα οτι βαζουμε και προζυμι και μαγια ...για αυτο ρωτησα την αναλογια προζυμιου και αλευριου .....οταν ομως το συνειδητοποιησα ειχα κλειση ηδη το ν υπολογιστη ....

    εκανα την συνταγη σημερα ....και περιμενα να μην φουσκωσει καθολου αφου το ζυμαρι δεν το αφηνεις να ανεβει ....το εβαλα στην γαστρα αλλα στον δικο μου φουρνο ηθελε πιο μεγαλη θερμοκρασια για να παρει χρωμα .....τελικα ψηθηκε και σχεδον το φαγαμε ολο ....

    μια ερωτηση να κανω? αν το αφησουμε να ανεβει κανονικα δεν θα γινει μεσα πιο αφρατο?γιατι η αληθεια ειναι οτι μεσα ηταν καπως σφιχτο ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν