Μουσταλευριά με νισεστέ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Μουσταλευριά με νισεστέ

1

Διανύουμε την περίοδο που ο μούστος είναι "πρώτο τραπέζι πίστα"

Έχει μπει, μπαίνει ή ετοιμάζεται να μπει στα βαρέλια και να αρχίσει η ζύμωση

Οι βαρελάδες ξύνουν και πλένουν τα βαρέλια προκειμένου να τον υποδεχτούν, ενώ στα σπίτια, ο μούστος σε μικρότερες ποσότητες "κόβεται" για την παρασκευή μουσταλευριάς ή μετατρέπεται σε πετιμέζι.

Ειδικά για την παρασκευή της μουσταλευριάς, ο μούστος "κόβεται"* με καθαρή στάχτη ή ασπρόχωμα.

Για τη μουσταλευριά που έφτιαξα χρειάστηκα :

ΥΛΙΚΑ
1150 γραμ μούστο κομμένο (1000 ml
1 κούπα νερό
1 κούπα νισεστέ (άμυλο - κορν φλάουρ) 

σουσάμι καβουρντισμένο
αμυγδαλόψυχα τριμμένη
κανέλα σκόνη (Κεϋλάνης)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ρίχνουμε το μούστο σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά.

Διαλύουμε το νισεστέ σε μια κούπα νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε την καυτή μουσταλευριά σε μπολάκια.

Πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι, τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι.

Διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 - 3 μέρες


Καλή απόλαυση!!!

Tips
*Πώς γίνεται ακριβώς το "κόψιμο" ;
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον μούστο με δυο κουταλιές καθαρή στάχτη για 10-15 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς.
Αφήνουμε να κρυώσει ο μούστος, όποτε κατακάθεται και η στάχτη και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος προσεκτικά να μην ανακατευτεί η στάχτη.
Για μουσταλευριά, πέντε φλιτζάνια μούστος, ένα νισεστές η αλεύρι.
Όσο ζεις μαθαίνεις όμως: Χτες μια παλιά νοικοκυρά μου είπε ότι όταν κόβεις τον μούστο πρέπει να βράζεις μαζί, μια τούφα βασιλικό για λίγη ώρα. Φέρνει εξαιρετική μυρωδιά και γεύση, χωρίς να αλλοιώνει την μυρωδιά του μούστου. Παναγιώτα Πανούσου

1 σχόλιο : Leave Your Comments

Δοκίμασαν και είπαν