Βρε βρε σαν τα χιόνια :)
Έπρεπε βλέπεις να ρίξει χιόνι στο χωριό μου, για να έρθει η έμπνευση της 1ης ανάρτησης του 2012!!!
Κοιτάζοντας προς τα πίσω, αντιλαμβάνομαι ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από την τελευταία ανάρτηση του '11(ουδέν σχόλιον...)
Πάντως ο χρόνος που κυλάει γρήγορα, δε θα πρέπει να έχει παράπονο!
Με γλυκό και μέλια αποχαιρέτησα τον παλιό, με γλυκό και σιρόπια υποδέχομαι τον καινούριο!!!!!!!
Έτσι μέσα στη γλύκα θέλω να υποδεχθώ κι εσάς που θα σας βγάλει εδώ η βόλτα σας :)
Η δόση που ακολουθεί, είναι για ταψί 21x25
ΥΛΙΚΑ
4 κούπες γάλα (800 ml)
4 αυγά
1 κτγ εσάνς βανίλια
170 gr βούτυρο
¾ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού
6 φύλλα κρούστας για γλυκό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Λεμονόφλουδα
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βράζουμε το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Στην πρώτη μεγάλη φουσκάλα που θα σκάσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, ρίχνουμε 2 κτΣ βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση κι έτσι έχουμε συνολικά 12 φύλλα!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψάκι.
Στρώνουμε ένα-ένα τα 8 φύλλα στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτουν την επιφάνειά του, αλλά με διαφορετική πλευρά σαν αφετηρία κάθε φορά. Πχ, αρχίζοντας από την επάνω μεγάλη πλευρά, συνεχίζοντας δεξιά στη μικρή πλευρά, στη συνέχεια την κάτω μεγάλη πλευρά κοκ, αλείφοντας κάθε φύλλο με ένα πινελάκι σιλικόνης με το λιωμένο βούτυρο.
Αδειάζουμε την κρέμα και την σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Διπλώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα στη μέση και τα στρώνουμε από πάνω, αφού αλείψουμε το καθένα μέχρι και το πάνω-πάνω, με το λιωμένο βούτυρο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια του, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στο φούρνο για 35 λεπτά.
Αφού ψηθεί και χρυσίσει, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη του βρασμού και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο.
Περιμένουμε λίγο να το απορροφήσει, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγη κανέλα και σερβίρουμε !!!!!
Έπρεπε βλέπεις να ρίξει χιόνι στο χωριό μου, για να έρθει η έμπνευση της 1ης ανάρτησης του 2012!!!
Κοιτάζοντας προς τα πίσω, αντιλαμβάνομαι ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από την τελευταία ανάρτηση του '11(ουδέν σχόλιον...)
Πάντως ο χρόνος που κυλάει γρήγορα, δε θα πρέπει να έχει παράπονο!
Με γλυκό και μέλια αποχαιρέτησα τον παλιό, με γλυκό και σιρόπια υποδέχομαι τον καινούριο!!!!!!!
Έτσι μέσα στη γλύκα θέλω να υποδεχθώ κι εσάς που θα σας βγάλει εδώ η βόλτα σας :)
Η δόση που ακολουθεί, είναι για ταψί 21x25
ΥΛΙΚΑ
4 κούπες γάλα (800 ml)
4 αυγά
1 κτγ εσάνς βανίλια
170 gr βούτυρο
¾ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού
6 φύλλα κρούστας για γλυκό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Λεμονόφλουδα
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βράζουμε το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Στην πρώτη μεγάλη φουσκάλα που θα σκάσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, ρίχνουμε 2 κτΣ βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση κι έτσι έχουμε συνολικά 12 φύλλα!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψάκι.
Στρώνουμε ένα-ένα τα 8 φύλλα στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτουν την επιφάνειά του, αλλά με διαφορετική πλευρά σαν αφετηρία κάθε φορά. Πχ, αρχίζοντας από την επάνω μεγάλη πλευρά, συνεχίζοντας δεξιά στη μικρή πλευρά, στη συνέχεια την κάτω μεγάλη πλευρά κοκ, αλείφοντας κάθε φύλλο με ένα πινελάκι σιλικόνης με το λιωμένο βούτυρο.
Αδειάζουμε την κρέμα και την σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Διπλώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα στη μέση και τα στρώνουμε από πάνω, αφού αλείψουμε το καθένα μέχρι και το πάνω-πάνω, με το λιωμένο βούτυρο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια του, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στο φούρνο για 35 λεπτά.
Αφού ψηθεί και χρυσίσει, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη του βρασμού και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο.
Περιμένουμε λίγο να το απορροφήσει, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγη κανέλα και σερβίρουμε !!!!!