una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Την αγάπη του μικρού μου βοηθού για την μαγειρική σας την έχω ξαναπεί.  Από μια σταλίτσα ήθελε να με βοηθάει με οτιδήποτε καταπιανόμουν στον χώρο της κουζίνας. Να ετοιμάζουμε ζυμάρια για πίτσες. Να ανοίγουμε φύλλα για πίτες. Να φτιάχνουμε κουλούρια και κέικ. Να ανακατεύουμε φαγητά σε κατσαρόλες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Τελευταία απέκτησε τον σκούφο και την ποδιά γνωστού τηλεπαιχνιδιού καθώς και τα πρώτα 2 βιβλία συνταγών. Με παρακάλεσε λοιπόν, μιας και μεγάλωσε πια(!) να τον αφήσω να μαγειρέψει μόνος του μια φορά κάτι για εμένα, την μαμίτσα του!
Διάλεξε την συνταγή, φόρεσε τον εξοπλισμό του και νιώθοντας κάτι περισσότερο από Alain Ducasse, ξεκίνησε την προετοιμασία του βραδινού μας! Το μόνο που δέχτηκε απο εμένα ως βοήθεια ήταν να βάλω το νερό στην κατσαρόλα να βράσει και να σουρώσω τα ζυμαρικά στο τέλος. Ήταν ανένδοτος σε οτιδήποτε περισσότερο απο αυτό. Πάμε λοιπόν να δούμε τί κατάφερε..

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
1/2 πακέτο φιογκάκια ( ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας)
2 κούπες αρακά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
250 ml κρέμα γάλακτος
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
τυρί τριμμένο για πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα ζυμαρικά για 6' σε αλατισμένο νερό. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5' ακόμα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπέικον. Προσθέτουμε την κρέμα, λίγο αλάτι και βράζουμε για 2' ακόμα.
Σουρώνουμε  τα φιογκάκια και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με την κρέμα. Ανακατεύουμε καλά να "λερωθούν" με την σάλτσα και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

Η αγωνία στα μάτια του μέχρι να δοκιμάσω δεν περιγράφεται!
Τώρα τί να πω?? Φταίει που ήταν από τα χεράκια του κουτσουνιού μου?? Φταίει που πείναγα?? Φταίει που ένιωθα τέτοια υπερηφάνεια λες και πήρε master μικροχειρουργικής??
Ήταν τα πιο νόστιμα ζυμαρικά που έχω δοκιμάσει ποτέ :)) 



- Μαμίτσα θα με ξανά αφήσεις να μαγειρέψω? Δεν έγινε κακό..

- Εννοείται αγάπη μου. Από βδομάδα μουσακά!!!!
- Ε είπαμε βρε μάμα...όχι κι έτσι!! Μπορώ να τηγανίσω εγώ μελιτζάνες????
 χαχαχαχα...παιδιά!!

Πολλά φιλιά και καλημέρες από την μεγαλύτερη χαζομαμά της υφηλίου..!!



Βρε βρε σαν τα χιόνια :)
Έπρεπε βλέπεις να ρίξει χιόνι στο χωριό μου, για να έρθει η έμπνευση της 1ης ανάρτησης του 2012!!!
Κοιτάζοντας προς τα πίσω, αντιλαμβάνομαι ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από την τελευταία ανάρτηση του '11(ουδέν σχόλιον...)
Πάντως ο χρόνος που κυλάει γρήγορα, δε θα πρέπει να έχει παράπονο!
Με γλυκό και μέλια αποχαιρέτησα τον παλιό, με γλυκό και σιρόπια υποδέχομαι τον καινούριο!!!!!!!
Έτσι μέσα στη γλύκα θέλω να υποδεχθώ κι εσάς που θα σας βγάλει εδώ η βόλτα σας :) 
Η δόση που ακολουθεί, είναι για ταψί 21x25

ΥΛΙΚΑ
4 κούπες γάλα (800 ml)
4 αυγά
1 κτγ εσάνς βανίλια
170 gr βούτυρο
¾ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού
6 φύλλα κρούστας για γλυκό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Λεμονόφλουδα
1 ξυλάκι κανέλα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βράζουμε το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Στην πρώτη μεγάλη φουσκάλα που θα σκάσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, ρίχνουμε 2 κτΣ βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση κι έτσι έχουμε συνολικά 12 φύλλα!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψάκι.
Στρώνουμε ένα-ένα τα 8 φύλλα στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτουν την επιφάνειά του, αλλά με διαφορετική πλευρά σαν αφετηρία κάθε φορά. Πχ, αρχίζοντας από την επάνω μεγάλη πλευρά, συνεχίζοντας δεξιά στη μικρή πλευρά, στη συνέχεια την κάτω μεγάλη πλευρά κοκ, αλείφοντας κάθε φύλλο με ένα πινελάκι σιλικόνης με το λιωμένο βούτυρο.
Αδειάζουμε την κρέμα και την σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Διπλώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα στη μέση και τα στρώνουμε από πάνω, αφού αλείψουμε το καθένα μέχρι και το πάνω-πάνω, με το λιωμένο βούτυρο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια του, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στο φούρνο για 35 λεπτά.

Αφού ψηθεί και χρυσίσει, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη του βρασμού και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο.
Περιμένουμε λίγο να το απορροφήσει, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγη κανέλα και σερβίρουμε !!!!!


Όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων έχουν τη χάρη τους.
Όταν αναφερόμαστε όμως στις δίπλες, ξέρουμε ότι έχουμε ανέβει επίπεδο!!
Είναι από τα γλυκίσματα που δεν τα χόρτασα μικρός και τα ανακάλυψα στην Αθήνα. Σε άλλα χωριά της Σάμου οι νοικοκυρές τις έφτιαχναν ανελλιπώς. Στα Κουμέικα όχι…





Βάλαμε και 'μεις τα γιορτινά μας και ήρθαμε!!! 
Μετά από άπειρες δοκιμές κουραμπιέδων (εγώ του Γιώργου και εκείνος των δικών μου), αποφασίσαμε πως οι καλύτεροι, νοστιμότεροι, πιο μυρωδάτοι είναι.....και των δύο!! 
Οπότε σας παρουσιάζουμε και τις 2 συνταγές για να κάνετε και εσείς τις δικές σας συγκρίσεις και  δημοσκοπήσεις :)  maria mas



Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Χρόνια πολλά σε όλους τους Σπύρους και τις Σπυριδούλες και στον μπαμπά μου!


Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!
Αφού χορτάσαμε να βλέπουμε 2 εβδομάδες, τα υπέροχα γλυκάκια από τη γιορτή της Μαρίας mas, και κάποιοι φίλοι άρχισαν να αδημονούν για «νέο έργο» (μαζί και η Μαρία!!!), μπόρεσα επιτέλους να μαζέψω (εκτός από το μυαλό μου) τις φωτογραφίες και τις οδηγίες που είχα καιρό στην άκρη, και να 'μαι τώρα εδώ μπροστά σας με ένα γευστικότατο αρωματικό σνακ, που ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας.
Η Κύπρος μέχρι και πριν το καλοκαίρι που πέρασε, μου ήταν λίγο έως ελάχιστα γνώριμη, από το προηγούμενο ταξίδι μας εκεί, πριν από χρόνια.
Η φετινή επίσκεψη-εμπειρία και η φιλοξενία που βρήκαμε, μας έκανε να αγαπήσουμε το μέρος, τους ανθρώπους και σε ότι αφορά αυτή τη σελίδα, την κουζίνα της.
Η συνταγή είναι Κυπραίικη και το γευστικό της αποτέλεσμα, μοναδικό.
Άντε, πάμε να το απολαύσουμε παρέα!!


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Χρόνια πολλά στις συνονόματες Μαρίες, Δέσποινες, Παναγιώτες ( και τα αρσενικά ονόματα αυτών) που τυχών γιορτάζουν μαζί μου σήμερα και ιδιαίτερα στην Μαριώ του Γιώργου!!!


Πώς να φτιάξετε το φωτογραφικό σας στούντιο για απίθανες φωτογραφήσεις υλικών & πιάτων!!
Πρόκειται στην ουσία για μια φωτογραφική σκηνή,  έτοιμη να φιλοξενήσει  τα γευστικά σας πονήματα και να σας δώσει απίθανες λήψεις και που θα κάνει τις αναρτήσεις σας , αληθινά έργα τέχνης!!!
Τέτοιες φωτογραφικές σκηνές (τέντες),  χρησιμοποιούνται για φωτογράφηση μικρών αντικειμένων σε φωτογραφικά στούντιο και μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το εμπόριο.   Αν δε θέλετε όμως να δαπανήσετε πολλά χρήματα (χαλεποί καιροί…!!), αλλά θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας  επιστρατεύοντας παράλληλα το μεράκι που έτσι κι αλλιώς σας περισσεύει, σας έχω τη λύση!!!!!
Θα μπορούσα να σας παραπέμψω σε διάφορους συνδέσμους που παρουσιάζουν αντίστοιχες κατασκευές, αλλά θέλησα να μεταφέρω τη δική μου εμπειρία, μετά το πέρας της κατασκευής και του 2ου «studio», για τις ανάγκες της δικής μας κουζίνας.


Καλημέρα & καλό μήνα :)
Εντάξει, αφορμή για γιορτή ψάχναμε και τη βρήκαμε!!!
Γίναμε 150!!! Ναι βρε 150!!!
Από το Μάρτη του 2009 που ανοίξαμε την κουζίνα μας, έχουμε ανεβάσει 150 ολόκληρες αναρτήσεις!!! (σιγά τα ωά, αλλά είπαμε… αφορμή ψάχναμε!)
Οι συνταγές ξεκίνησαν να ανεβαίνουν αρχικά στο Μπάλο πολύ πριν δημιουργηθεί αυτή η μικρή γευστική γωνιά του κυβερνοχώρου. 
Οι παλιές αυτές αναρτήσεις εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της σελίδας και να σημειώνουν αξιόλογα νούμερα. Βλ. PUMBA MARINERO (ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ) 19 Φεβ 2009, 20 σχόλια, 6.005 Προβολές σελίδας!!
Μετά τη "μετακόμιση" εδώ, μας πήρε λίγο χρόνο να συντονιστούμε, αλλά μετά από τις πρώτες ανακαλύψεις και τα ενθαριντικά σχόλια, βρήκαμε το δρόμο μας :)
Κάναμε e-φίλους και φίλους αληθινούς που τους αγαπάμε το ίδιο!! 
Αποκτήσαμε εμπειρίες και γνώσεις και προσπαθήσαμε να γίνουμε καλύτεροι. Ακόμα το προσπαθούμε!!!
Το μπλογκ ξεκίνησε ως ... «Μονοπρόσωπη Α.Ε.» αλλά ποτέ δεν αρνήθηκε εξωτερικές συνεργασίες και συμμετοχές. Έτσι σήμερα διαθέτει 3 μόνιμους συνεργάτες και πολλούς πολλούς εξωτερικούς !!!!!!!
Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη φωτογραφία μας και την εξελίσσουμε συνεχώς!!! Προσεχώς τα φωτο-ΝΕΑ μας!!!!!!!!
Λοιπόν παρ’ όλο που όπου και γυρίσεις να δεις αυτή την εποχή, βλέπεις μηλόπιτες, μηλοκέικ κλπ, αποφάσισα να βάλω αυτή την ανάρτηση, γιατί μου βγήκε απίστευτα γευστική και μου έδωσε μερικές ... πανέμορφες πόζες !!!