una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Το έφτιαξα πολλές φορές μέχρι να καταλήξω.
Η προσπάθεια έφερε καταπληκτικά αποτελέσματα και μια γεύση ...αποθεωτική!!!!
Κι επειδή "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια", πάμε να το φτιάξουμε παρέα ;)

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
300 γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
180 γρ μαργαρίνη soft
3 αυγά
2 μανταρίνια πολτοποιημένα στο multi
1 κτγ βανίλια ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλια
1/2 κούπα σταγόνες σοκολάτας
500 γρ αλεύρι Φαρίνα Ζαχαροπλαστικής
180 γρ γάλα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165ο C
Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε 2 μανταρίνια κλημεντίνες.


Τα κόβουμε εγκάρσια για να απομακρύνουμε τυχόν κουκούτσια, τις ίνες που υπάρχουν στο κέντρο και τα σκούρα μέρη πάνω (εκεί που δένει το κλαράκι) και κάτω.
Τα βάζουμε στο multi μαζί με τη βανίλια ζάχαρη και τα πολτοποιούμε.

Βάζουμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε σε γρήγορη ταχύτητα για 3 λεπτά.
Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα,  τον πολτό των μανταρινιών, τις σταγόνες σοκολάτας και τις βανίλιες.
Χαμηλώνουμε ακόμα την ταχύτητα (στο min) και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Τέλος, προσθέτουμε το γάλα και μετά από 1 λεπτό σταματάμε το μίξερ.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα

Ψήνουμε για 50΄

Βυθίζουμε στο κέικ ένα μακρύ λεπτό μαχαίρι κι αν βγαίνει στεγνό το βγάζουμε από το φούρνο.


Μόλις κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε και καλύπτουμε με γλάσο (έχω χρησιμοποιήσει γλάσο λεμόνι, γλάσο λεμόνι-μανταρίνι, γλάσο σοκολάτα)


Γευστική εμπειρία!!!



"Αν ήταν(ε) μαύρος ο Θεός..." που λέει κι ο Λουκιανός, ... μαύρος μπακαλιάρος, μαύρος κατιφές, μαύρος ινδιάνος, μαύρος κουραμπιές (η παραλλαγή δική μου)

Τους δοκίμασα για πρώτη φορά φέτος στη Σμύρνη, κι ενώ προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω τι έτρωγα, μου ήρθε η γεύση από το βούτυρο κι έμεινα με το στόμα ανοιχτό...

Επειδή σε λίγο καιρό θα γεμίσει ο τόπος ...άχνη, είπα να ανεβάσω την παραλλαγή μου λίγο νωρίτερα ;)

Πάμε να τους φτιάξουμε και να τους ευχαριστηθούμε με την άνεσή μας !!!

ΥΛΙΚΑ
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 της κούπας κακάο
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. γίδινο βούτυρο
70 γρ. βούτυρο αγελάδας
60 γρ. Φυτίνη
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
2 κτΣ λικέρ (χρησιμοποίησα σπιτικό κεράσι, εσείς ότι σας αρέσει!!)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι με  το μπέικιν και το κακάο

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη Φυτίνη με τη βανιλίνη και την άχνη μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει το μείγμα (10 λεπτά).

Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα από το αλεύρι

Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το λικέρ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C





Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σαν μικρά καρύδια και τους τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 20 λεπτά

Μόλις κρυώσουν, βάζουμε ζάχαρη άχνη μέσα σε ένα σακουλάκι και τους βουτάμε μέσα λίγους, λίγους ( 4-5 τη φορά ).

Τους τοποθετούμε στο δίσκο και κοσκινίζουμε πάνω τους περισσότερη άχνη, έτσι που να δείχνουν χιονισμένοι.

Γευστική, γλυκιά απόλαυση !!!




Μου "έσπασαν" τη μύτη σε κάποιον φούρνο στη γειτονιά... Τα δοκίμασα και μου άρεσαν!!
"Ψάρεψα" τον φούρναρη (τα κάνω αυτά που και που) και έβαλα αμέσως μπροστά "tomelokoulouromou" project!!!
Καιαιαιαιαιαι μαντέψτε.....
Τα δικά μου έγιναν καλύτερα ;)
Μυρωδάτα και γευστικά όπως του φούρνου, αλλά πιο τραγανοτρυφερονόστιμα!!!!!!!
Το είπαν και οι δοκιμαστές :)

Πάμε να τα φτιάξουμε!

ΥΛΙΚΑ
5 κούπες (1 κούπα = 225 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κτγ μπέικιν
¼ κτγ σόδα μαγειρική
1 κούπα σταφίδα μαύρη
1 κούπα ελαιόλαδο
1/4 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1/4 κούπα μέλι
1/4 κούπα πορτοκαλάδα ( ή χυμό πορτοκάλι!!)
1/4 κούπα κρασί λευκό ξηρό
2 κτγ κανέλα τριμμένη
½ κτγ γαρύφαλλο σκόνη
½ κτγ τζίντζερ σκόνη

σουσάμι - μαυροκούκι


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τη σόδα σε ένα βαθύ μπολ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο το μέλι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί, την πορτοκαλάδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το τζίντζερ.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε όλο το μείγμα από το αλεύρι.
Τελειώνουμε με τις σταφίδες
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
Οι  ποσότητες των υλικών είναι μετρημένες έτσι ώστε να μας δώσουν μια ζύμη μαλακιά, υγρή και εύπλαστη.

Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 170οC.


Σε ένα βαθύ μπολ σκορπίζουμε το σουσάμι με το μαυροκούκι.
Κλείνουμε στην παλάμη μας μεγαλούτσικα κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε.
Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.

Ψήνουμε για 30 λεπτά ακριβώς!!

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...





Για τη φίλη μου τη Ρίτσα έχω ξαναγράψει κι άλλες φορές.

Φτιάχνει (εκτός όλων των άλλων) υπέροχες αλμυρές και γλυκές χειροποίητες πίτες, και όταν τις ψήνει, μοσχομυρίζει όλο το κτίριο της εταιρίας!!

Στην καθημερινή μας πρωινή κουβέντα, μοιράζεται μαζί μου τα μυστικά της τέχνης της κι εγώ τα "κλέβω" και κάνω πρακτική εφαρμογή στην κουζίνα μας.

Οι "στριφτές" της είναι απίθανες και αυτή που ακολουθεί, λαμπρό παράδειγμα!!

Πάμε να τη φτιάξουμε :)

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1/2 κιλό αλεύρι
1 κτγ αλάτι
2 κτΣ ξύδι
1/2 κτγ μαγιά ξερή
1 κούπα νερό χλιαρό
1/3 κούπα ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
250 γρ φέτα τριμμένη στο χέρι
250 γρ ανθότυρο
1 αυγό
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
Λίγο γάλα
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο δυόσμο ξερό
Πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι το λάδι το ξύδι τη μαγιά και το μισό νερό.

Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σφιχτή που να μην κολλάει

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.

Φτιάχνουμε τώρα τη γέμιση: Σε ένα βαθύ μπολ, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά με ένα μεγάλο πιρούνι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4  μέρη και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και της βέργας, 4 λεπτά μακρόστενα φύλλα, πάνω σε αλευρωμένη τάβλα

Στη μεγάλη του πλευρά κάθε φύλλου, γυρνάμε την άκρη του προς τα μέσα, περίπου 2 δάχτυλα και απλώνουμε 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας από τη γέμιση, αφήνοντας άλλα δυο δάχτυλα κενά στα πλαϊνά του

Λαδώνουμε καλά την υπόλοιπη επιφάνεια με το λαδερό

Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες που αφήσαμε κενές στα πλαϊνά.

Στρίβουμε το φύλλο για να σκεπάζουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε χαλαρά σε μπαστούνι

Το τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε (λαδωμένη) λαδόκολλα


Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε αραιά στο ταψί.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε ελαιόλαδο και το αραιώνουμε με λίγο νερό
Με ένα πινέλο σιλικόνης βουρτσίζουμε όλα τα μπαστούνια με το παραπάνω διάλυμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι - μαυροκούκι.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά
Ανοίγουμε το φούρνο και ψεκάζουμε με νερό τα στριφτάρια μας
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 οC και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά ακόμα.


Όταν ψηθούν τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε...

Τραγανό τρυφερό φύλλο και υπέροχη αρωματική γέμιση!!


Βέβαια είπαμε: σε περίπτωση που το άνοιγμα του φύλλου σας φαίνεται βουνό, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλλιθέα!! Μοναδικό, υπέροχο, φρέσκο φύλλο "Βέργας", Βηρυτού, σφολιάτας κλπ, από το εργαστήριο ΠΑΠΠΑ !!





Από τις πιο συγκλονιστικές μυρωδιές σε μια σπιτική κουζίνα, είναι κατά τη γνώμη μου η μυρωδιά του καλοψημένου ψωμιού!!

Προσπαθώ να ζυμώνω ψωμί όσο πιο συχνά μπορώ, προκειμένου να αποφύγω τα διάφορα "λάστιχα" της αγοράς.

Αυτό είναι ένα εύκολο, γρήγορο, άκρως γευστικό και απολαυστικό ψωμάκι με αλεύρι 2 τύπων, που θα "καλύψει" ευχάριστα όλες σας τις αισθήσεις  :)

Πάμε να το φτιάξουμε!

ΥΛΙΚΑ
4 κούπες αλεύρι (2 χωριάτικο + 2 για όλες τις χρήσεις)
1 1/3 νερό χλιαρό
3 κτΣ ελαιόλαδο
2 κτΣ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1-2 κτγ αλάτι
λίγο γλυκάνισο

σουσάμι - μαυροκούκι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ


Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα υγρά (νερό, λάδι), τη ζάχαρη, το αλάτι και τον γλυκάνισο.
Στη συνέχεια τους 2 τύπους από το αλεύρι κοσκινισμένο
Στο τέλος ρίχνουμε τη μαγιά

Δουλεύουμε το μείγμα με τους γάντζους σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη τρυφερή.
Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την τοποθετούμε μέσα σε ένα τάπερ.
Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και από πάνω κλείνουμε το καπάκι.
Την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (1 ώρα περίπου)


Τοποθετούμε μέσα στο φούρνο ένα σκεύος με νερό, και προθερμαίνουμε στους 170 βαθμούς.

Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνουμε σε ξύλινη επιφάνεια για 5 λεπτά
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ή αλεύρι μια φόρμα και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη.
Αλείφουμε με την επιφάνειά της με λίγο νερό και σκορπίζουμε επάνω το σουσάμι
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να "ανεβεί" (~20 λεπτά)

Φουρνίζουμε για 40 λεπτά περίπου.


Όταν είναι έτοιμο, ξεφουρνίζουμε, βουρτσίζουμε την επιφάνεια με ένα πινέλο λίγο νερό να γυαλίσει, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.

Η συνέχεια δική σας!!!

TIP: Το ψωμάκι διατηρείται για μέρες, αν το τυλίξουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα ;)
~*~



Παρέλαβα πρόσφατα από την εταιρία silikomart δύο ξεχωριστές και ιδιαίτερες φόρμες σιλικόνης!!!

Φόρμες με τις οποίες μπορείς να ψήσεις να ψύξεις ή να καταψύξεις ότι βάλει ο νους σου !

Προκειμένου να αξιοποιήσω άμεσα τα καινούργια μου εργαλεία, αποφάσισα να ξεκινήσω με κάτι οικείο και δοκιμασμένο ;)

mini cakes λοιπόν με τη γνωστή συνταγή, με δοσολογία στο 1/3 των υλικών και ψήσιμο στο 1/3 του χρόνου.

Για όσους δεν κάνουν κλικ  ακολουθεί αναλυτική περιγραφή :

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα αλεύρι
½ κούπα ζάχαρη
60 γρ βούτυρο μαλακό
1/4 κούπας γάλα
1 αυγό
1 κάψουλα βανίλιας
1 κτγ μπέικιν πάουντερ

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 οC
Χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 2-3 λεπτά.


Χαμηλώνουμε ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε το αυγό,  το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.

Τελειώνουμε αφού προσθέσουμε το γάλα!

Βουτυρώνουμε ελαφρά (για την 1η χρήση - μετά δε χρειάζεται) τις φόρμες και αδειάζουμε μέσα το μείγμα γεμίζοντας τις μέχρι τα 3/4

Στις φόρμες με τις καρδούλες (Easy Cream) προσθέτουμε τα ξυλάκια (περιέχονται στη συσκευασία)


Ψήνουμε για 15΄ και τα βγάζουμε από το φούρνο.

Μόλις κρυώσουν εντελώς, ξεφορμάρουμε και καλύπτουμε αν θέλουμε με γλάσο κακάο και πολύχρωμη τρούφα


Οι φόρμες είναι ιδανικές για παγωμένα γλυκίσματα, πουτίγκες, παγωτά, γρανίτες, ζελεδάκια, μπισκότα, αλμυρά σνακ κλπ

Δείτε τους καταλόγους των σειρών Easy Cream και Fancy & Function με πλήθος συνταγών και....

Καλή διασκέδαση!!