una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

 



ΟΔΗΓΙΕΣ 
1 κούπα: 250 ml
Θερμοκρασία φούρνου: 170 C στον αέρα ή 180 C αντιστάσεις πάνω κάτω
Χρόνος ψησίματος: 45 - 50 λεπτά
Προετοιμασία: έχουμε τρίψει από πριν τα καρύδια (στο μπλέντερ) και τα καρότα (στον ψιλό τρίφτη)
Είναι Αφράτο, είναι Υγιεινό, είναι Θρεπτικό είναι Ελαφρύ και πολύ πολύ Νόστιμο!!!!!
ΥΛΙΚΑ

3 αβγά

1.5 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα σπορέλαιο

1 πακέτο κρέμα γάλακτος (200 ml)

1/4 κούπα γάλα εβαπορέ (60 ml)

1 κάψουλα βανιλίνης

2 φακελάκια μπέικιν

3 κούπες αλεύρι

1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)

1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)

3 καρότα τριμμένα

1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

2 κτγ κανέλα Κεϋλάνης


ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

300 - 350 γραμ ζάχαρη άχνη

1 πορτοκάλι (χυμός)


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Χτυπάμε με τον αβγογδάρτη στον κάδο του μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανιλέτα, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει κρέμα.

Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το γάλα εβαπορέ και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε το τρίμμα και τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε το μπέικιν, την κανέλα και το αλεύρι κοσκινισμένο σε δύο δόσεις. Χτυπάμε ακόμα λίγο και συνεχίζουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μαρίζ.

Ρίχνουμε τέλος τα τριμμένα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Πριν το βγάλουμε τρυπάμε με ένα ξύλινο καλαμάκι που θα πρέπει να βγαίνει στεγνό.

Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο:

Ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού με ζάχαρη άχνη, την οποία ρίχνουμε σε δόσεις στο χυμό και θα ανακατεύουμε με αβγοδάρτη. Όταν το γλάσο γίνει κρέμα έτσι που να μπορεί να στέκεται, σταματάτε να ρίχνουμε ζάχαρη και περιχύνουμε το κρύο κέικ μας με το γλάσο.



Αφήνουμε να στεγνώσει και σερβίρουμε!!!!!!!


Καλή απόλαυση!!!!!!!

 




ΟΔΗΓΙΕΣ 
1 κούπα: 250 ml
Θερμοκρασία φούρνου: 160 C στον αέρα 
Χρόνος ψησίματος: 18 λεπτά
Θρυμματίζονται στο στόμα αφήνοντας μια πλούσια γεμάτη γεύση, όλο άρωμα και ηδονή...
Πάμε να τα φτιάξουμε!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για τα μπισκότα
150 γραμ βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη άχνη
3 κτΣ σπορέλαιο
1 κάψουλα βανιλίνης
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
2 κούπες άμυλο (νισεστέ)
1 κούπα αλεύρι γοχ

Για το γαρνίρισμα
50 γραμ λιωμένη κουβερτούρα
Φουντούκι ή φιστίκι Αιγίνης τριμμένο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στον κάδο του μίξερ ή με μια σπάτουλα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, δουλεύουμε το βούτυρο με το αυγό να αφρατέψει.

Προσθέτουμε την άχνη, το σπορέλαιο και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε το δούλεμα για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Συνεχίζουμε με το άμυλο και το μπέικιν και τέλος ολοκληρώνουμε με το αλεύρι.


Η ζύμη που παίρνουμε είναι πολύ μαλακιά και δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 C.

Κόβουμε κομμάτια ζύμης και σχηματίζουμε μέσα στις παλάμες μας στρογγυλά λεία μπαλάκια, σαν καρύδια (25 - 30 τεμ).

Τα ακουμπάμε αραιά στο ταψί και ψήνουμε για 18 λεπτά.


Όταν κρυώσουν τα γαρνίρουμε με τη λειωμένη κουβερτούρα και τριμμένο φουντούκι ή φιστίκι Αιγίνης.

Tips:
  1. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη ή να κάνουμε μίξη
  2. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμα νισεστέ 
  3. Λειωμένη κουβερτούρα: Βράζουμε νερό σε ένα μπρίκι. Βάζουμε το κομμάτι της κουβερτούρας σε ένα μικρό σακουλάκι τροφίμων και το δένουμε. Μόλις βράσει το νερό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα το σακουλάκι με την κουβερτούρα. Το αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να λιώσει, το βγάζουμε και το σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Με μια οδοντογλυφίδα ανοίγουμε μια τρύπα στο κάτω μέρος και πιέζουμε ελαφρά πάνω από κάθε μπισκότο για να φτιάξουμε το σχέδιο που επιθυμούμε.



Είναι ελαφριά, είναι αρωματική και κυρίως απολαυστική!!!!

Πάμε να τη φτιάξουμε......!!!!

ΥΛΙΚΑ

Για το Κέικ
400 γραμ φύλλο Βηρυτού 
4 αβγά
160 γραμ ζάχαρη
2 πορτοκάλια (χυμός και ξύσμα)
1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδας
250 ml σπορέλαιο
2 βανιλλέτες
1 μπέικιν 
1 πορτοκάλι σε φέτες (γαρνιτούρα)

για το σιρόπι
250 γραμ ζάχαρη
350 ml νερό
2 πορτοκάλια (χυμός και ξύσμα)
1 ξυλάκι κανέλας

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σουρώνουμε ένα ένα τα φύλλα Βηρυτού σε ένα ταψί και τα βάζουμε να "στεγνώσουν" στο φούρνο στους 120 °C για μια ώρα 
Τα φύλλα μόλις τα πιάσουμε στα χέρια μας μετά, θα πρέπει να θρυμματίζονται!!
Τα θρυμματίζουμε λοιπόν σε μια λεκάνη και φτιάχνουμε την κρέμα...
Χτυπάμε στο μίξερ για 5-6 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα τα αυγά και τη ζάχαρη 
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (χυμό, ξύσμα, γιαούρτι, σπορέλαιο, βανιλλέτες και μπέικιν) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα,
Προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα τα θρυμματισμένα φύλλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μίγμα. 
Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και γαρνίρουμε με στρογγυλές λεπτές φέτες πορτοκαλιού.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε υλικά για το σιρόπι. 
Βράζουμε για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις βγάλουμε το πυρέξ από τον φούρνο το σιροπιάζουμε και το αφήνουμε να τραβήξει για μια ώρα.



Καλή απόλαυση!!!





Είναι η εποχή τους και ψάχνουμε τα εύκολα!!!!

Πάμε να την φτιάξουμε!

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

1 αυγό 

1 βανίλια

50 γραμ ζάχαρη

250 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

15 γραμ άμυλο (ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ )

Για το μείγμα

2 μήλα σε μικρά κομμάτια

1/2 λεμόνι  (χυμός)

2 αυγά 

100 γραμ ζάχαρη

1 βανίλια

100 ml γάλα

80 ml ηλιέλαιο 

200 γραμ αλεύρι κοσκινισμένο

1 κτγ μπέικιν

Ζάχαρη Άχνη

Κανέλα σκόνη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Σε ένα μικρό μαγειρικό σκεύος χτυπάμε το αυγό με τη βανίλια και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και το το άμυλο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αναδευτήρα (αυγογδάρτη) μέχρι να πήξει η κρέμα και το αποσύρουμε.

Αδειάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής (Κορνέ) και την αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Προσθέτουμε το γάλα (χτυπάμε) το ηλιέλαιο (χτυπάμε) και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ). 

Ρίχνουμε μέσα και τα μήλα και ανακατεύουμε καλά να "χωθούν" μέσα στη "λάσπη"...!!! 

Στρώνουμε λαδόκολλα σε φόρμα 20 x 25 εκατοστών, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και στρώνουμε την επιφάνεια.

Παίρνουμε το Κορνέ και σχεδιάζουμε πάνω στην επιφάνεια μπακλαβαδωτά σχέδια μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη την κρέμα.  

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C για 40 - 45 λεπτά.


Μετά το ψήσιμο βγάζουμε τη μηλόπιτα μαζί με τη λαδόκολλα από το ταψάκι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Τρώγεται ζεστή και είναι άκρως απολαυστική!!!!!





Αυτή τη μηλόπιτα θα τη λατρέψετε. 

Για την εύκολη, γρήγορη και ξεκούραστη παρασκευή της!

Για την ελαφριά - απίστευτη γεύση της!!

Γιατί 1 φορά δεν είναι ποτέ αρκετή!!!

Πάμε να τη φτιάξουμε....

ΥΛΙΚΑ

60 γρ. σταφίδες ή cranberries

2 μεγάλα μήλα

χυμό λεμονιού

3 αυγά

1 βανιλέτα

τρίμα λεμόνι

1 πρέζα αλάτι

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα γάλα

1/4 κούπα (60 ml) σπορέλαιο

1 φακελάκι μπέικιν

2 + 1/3 κούπα (300 γρ) αλεύρι

καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)

ζάχαρη άχνη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Για να προετοιμάσουμε τη συνταγή για τη ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ, ξεκινάμε με το να μουλιάσουμε τις σταφίδες σε λίγο μπράντι ή σε λικέρ αρμπαρόριζας ή σε νερό.


Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα. το ένα σε κύβους και το άλλο σε φέτες. Περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τη βανιλέτα, το τρίμα, το γάλα και το λάδι και χτυπάμε λίγο ακόμα

Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι.

Προσθέστε τις σταφίδες αφού πρώτα τις στραγγίσουμε και τις ζουλήξουμε και τα μήλα σε κύβους.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε φόρμα 25 εκατοστών και ρίχνουμε το μείγμα.


Βάζουμε περιμετρικά και στο κέντρο τα μήλα σε φέτες.

Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά 


Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε από τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με άχνη καιαιαιαιαιαιαιαιαι  σερβίρουμε!!!!!!!!!!!!






Γιώργο σου γράφω άλλη μια συνταγή που εμάς μας αρέσει πολύ! Είναι πάλι κουλουράκια νηστίσιμα..... Αν δεν έχεις αυτή την συνταγή κάνε μια δοκιμή !!!
Και την έκανα και βγήκαν υπέροχα !!!!!! Πολύ τρυφερά και πολύ γευστικά !!!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα τσαγιού λάδι καλό ή σπορέλαιο,
1/2 κούπα κρασί γλυκό Σαμιώτικο,
1/2 κούπα ζάχαρη,
1/2 κούπα σουσάμι ψημένο και λεπτοκομμένο,
2 κτγ κανέλα
1/2 κουταλάκι σόδα
1 φακελάκι μπέικιν
3 κούπες αλεύρι

Σουσάμι ή ζάχαρη χοντρή από πάνω!!

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ψημένο σουσάμι, το σαμιώτικο κρασί και την κανέλα.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα και τα προσθέτουμε στο μίξερ.

Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή υγρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγη ώρα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί

Γεμίζουμε ένα πιάτο με σουσάμι (ή χοντρή ζάχαρη)

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη και φτιάχνουμε μακρόστενα μπαστούνια

Τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι, κόβουμε κομμάτια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε σε επιθυμητά σχέδια

Τα βουτάμε στο σουσάμι, τα ακουμπάμε στη λαδόκολλα και φουρνίζουμε


Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!!!

Καλή επιτυχία!!!




Γλυκιά όσο πρέπει, αρωματική όπως πρέπει, γευστική όσο δεν πάει!!!
ΥΛΙΚΑ
3 αυγά 🥚
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτί κρέμα γάλακτος (200 ml)
1,5 κούπα αλεύρι
1 βανίλια
1 μπέικιν
1 κτγ κανέλα
2 μήλα σε κύβους

Επάλειψη
50 γραμ βούτυρο
2 κτΣ ζάχαρη
2 κτΣ μέλι 🍯
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να γίνουν κρέμα
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να ομογενοποιηθεί το μείγμα
Κόβουμε σε κύβους τα μήλα και τα ρίχνουμε στον κάδο μαζί με την κανέλα
Ανακατεύουμε καλά
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ψησίματος
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 50 λεπτά
Αφού βγάλουμε τη μηλόπιτα ετοιμάζουμε το γλάσο
Σε ένα μικρό σκεύος ζεσταίνουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία, το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι
Όταν τα υλικά δέσουν και αρχίσουν να κοχλάζουν, ρίχνουμε τα καρύδια χοντροκομμένα, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά
Απλώνουμε το γλάσο  στην επιφάνεια της μηλόπιτας και αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει
Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε (ιδανικά) με παγωτό

Καλή απόλαυση














Το καλντερίμι, καρσί απ’ την εξώπορτα της αυλής, οδηγούσε χωρίς παρέκκλιση στο φούρνο. Δύσκολα λοξοδρομούσες. Οι μυρωδιές δυνατές και προκλητικές σε τραβούσαν κοντά. Και τις Γιορτές, πανδαισία αρωμάτων χρωμάτων και γεύσεων.
Κολοκυθόπιτες γλυκές στου Αϊ Νικόλα τη χάρη, μακαρόνες (μελομακάρονα) μπακλαβάδες κουραμπιέδες και βασιλόπιτες τα Χριστούγεννα. Αράζαμε πάνω στους πάγκους και διαβάζαμε περιοδικά κι εφημερίδες απ αυτά που είχαν για να τυλίγουν τα ταψιά. Οι πέτρες και οι τοίχοι πυρωμένοι από το πρωί μας κρατούσαν για ώρες ζεστούς.
Απόσπασμα από τον Μπάλο 

Κουμέικα Σάμου, δεκαετία του 60: Αυτή τη "γεύση" έχω κρατήσει από τις μακαρόνες των Χριστουγέννων!!!

ΥΛΙΚΑ
(περίπου 45 τεμ)

1 κούπα λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κτγ σόδα μαγειρική
1 κτγ μπέικιν
ξύσμα πορτοκαλιού / λεμονιού
1 κτγ κανέλα 
1/2 κτγ γαρύφαλλο
660 γραμ αλεύρι γοχ
340 γραμ αλεύρι κίτρινο (ή ντόπιο από το μύλο)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκάνη χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε την σόδα που τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι.


Ρίχνουμε το ξύσμα, το μπέικιν και τα μπαχαρικά

Σιγά – σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.

Δεν ζυμώνουμε για πολύ ώρα, γιατί θα γίνουν σφιχτά.
Το ζύμωμα γίνεται με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170oC στον αέρα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά.


Πλάθουμε σε μικρό οβάλ σχήμα τα πιέζουμε πάνω στην ανάγλυφη επιφάνεια του τρίφτη και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα.


Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν έντονο χρυσαφί χρώμα.

Τη συνταγή μου την έδωσε η μάνα μου!! 

Της την έδωσε η Σταματία, που την είχε από τη μάνα της ...!!!
Ολόθερμες ευχές!!!!




Διανύουμε την περίοδο που ο μούστος είναι "πρώτο τραπέζι πίστα"

Έχει μπει, μπαίνει ή ετοιμάζεται να μπει στα βαρέλια και να αρχίσει η ζύμωση

Οι βαρελάδες ξύνουν και πλένουν τα βαρέλια προκειμένου να τον υποδεχτούν, ενώ στα σπίτια, ο μούστος σε μικρότερες ποσότητες "κόβεται" για την παρασκευή μουσταλευριάς ή μετατρέπεται σε πετιμέζι.

Ειδικά για την παρασκευή της μουσταλευριάς, ο μούστος "κόβεται"* με καθαρή στάχτη ή ασπρόχωμα.

Για τη μουσταλευριά που έφτιαξα χρειάστηκα :

ΥΛΙΚΑ
1150 γραμ μούστο κομμένο (1000 ml
1 κούπα νερό
1 κούπα νισεστέ (άμυλο - κορν φλάουρ) 

σουσάμι καβουρντισμένο
αμυγδαλόψυχα τριμμένη
κανέλα σκόνη (Κεϋλάνης)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ρίχνουμε το μούστο σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά.

Διαλύουμε το νισεστέ σε μια κούπα νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε την καυτή μουσταλευριά σε μπολάκια.

Πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι, τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι.

Διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 - 3 μέρες


Καλή απόλαυση!!!

Tips
*Πώς γίνεται ακριβώς το "κόψιμο" ;
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον μούστο με δυο κουταλιές καθαρή στάχτη για 10-15 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς.
Αφήνουμε να κρυώσει ο μούστος, όποτε κατακάθεται και η στάχτη και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος προσεκτικά να μην ανακατευτεί η στάχτη.
Για μουσταλευριά, πέντε φλιτζάνια μούστος, ένα νισεστές η αλεύρι.
Όσο ζεις μαθαίνεις όμως: Χτες μια παλιά νοικοκυρά μου είπε ότι όταν κόβεις τον μούστο πρέπει να βράζεις μαζί, μια τούφα βασιλικό για λίγη ώρα. Φέρνει εξαιρετική μυρωδιά και γεύση, χωρίς να αλλοιώνει την μυρωδιά του μούστου. Παναγιώτα Πανούσου