una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Τα έχω φτιάξει "άπειρες" φορές!! 
Τα υλικά πάνω κάτω τα ίδια. 
Αυτό που αλλάζει κάθε φορά, είναι ίσως λίγο οι αναλογίες.

Αυτή τη δόση, βγήκαν τα καλύτερα έβερ ;)

Πάμε να τα φτιάξουμε παρέα

ΥΛΙΚΑ
400g Αλεύρι για τσουρέκι
200ml χλιαρό γάλα
30g Βούτυρο μαλακό
50 γρ. γάλα Ζαχαρούχο
1 ασπράδι αυγού
Λίγο αλάτι
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κτγ μαχλέπι (προαιρετικά)
1/2 κτγ μαστίχα ΧΙΟΥ τριμμένη (προαιρετικά)

1 κρόκο αυγού για επάλειψη
παπαρουνόσπορος

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί (προσοχή χλιαρό έως 40οC!!!) και αδειάζουμε τη μαγιά και 1 κουταλάκι ζάχαρη.Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι με το βούτυρο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά με τους γάντζους σε χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέτουμε στη συνέχεια το ασπράδι του αυγού, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ζαχαρούχο γάλα.

Προσθέτουμε και τη φουσκωμένη μαγιά με το γάλα σταδιακά στο μείγμα και αφήνουμε να ζημωθεί για 15 λεπτά.

Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο ένα μεγάλο τάπερ (εσωτερικά), βάζουμε μέσα τη ζύμη,  σκεπάζουμε με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης κι από πάνω με το καπάκι.

Την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη.

Με τα κομμάτια της ζύμης φτιάχνουμε μπάλες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι.

Τις σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και μια πετσέτα και τις αφήνουμε για 20-30 λεπτά, να φουσκώσουν

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC με αέρα

Διαλύουμε τον κρόκο του αυγού με 2 κτΣ νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης

Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο

Ψήνουμε για 20΄ περίπου.


Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε

Πολύ τρυφερά, αρωματικά και σούπερ γευστικά!!!!

Τρώγονται πολύ ευχάριστα σκέτα, με μαρμελάδα, με μερέντα και με ότι άλλο σας κάνει κέφι... 

Tip:  Επειδή η ζύμη "ψιλο"κολλάει, βρέχουμε τις παλάμες μας με λίγο ελαιόλαδο και αποσπάμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ, αλείφοντας το γύρω γύρω!





Ιδιαίτερο γιορτινό γλύκισμα που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, οικογενειακώς!!

Πάμε να τα φτιάξουμε :)

ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι σκληρό
2 (~) κούπες νερό
1 κρασοπότηρο σούμα (ρακί, τσίπουρο)
3 κτΣ λάδι
2 κτΣ λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Λάδι για το τηγάνισμα.

για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
½ λεμόνι

για το πασπάλισμα
καβουρντισμένο-αλεσμένο σουσάμι
καρύδι τριμμένο
αμύγδαλο τριμμένο
κανέλα σκόνη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε 20 λεπτά σκεπασμένη και τη χωρίζουμε σε 3 μέρη.

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε λεπτό φύλλο, με την βοήθεια του πλάστη.

Με τη ροδέλα κόβουμε κατσαρές κορδέλες.
Επειδή ξεραίνονται γρήγορα, τις σκεπάζουμε με πετσέτα.

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι άφθονο λάδι με τη θερμοκρασία του διακόπτη λίγο πάνω από τη μέση.

Τυλίγουμε ή στρίβουμε τις ζυμαρένιες κορδέλες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι κάνοντας κουμάντο με ένα πιρούνι.


Μόλις πάρουν ένα πολύ απαλό χρυσό χρώμα τα βγάζουμε με προσοχή να μην σπάσουν, τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.

Βουτάμε τα ξεροτήγανα για 5 δευτερόλεπτα στο σιρόπι, τα αναποδογυρίζουμε, τα αφήνουμε άλλο τόσο και τα βγάζουμε.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο, το σουσάμι το καρύδι και την κανέλα.


Έχουν λίγη κούραση παραπάνω, αλλά αξίζουν τον κόπο!!




Συνειδητοποίησα με μεγάλη μου έκπληξη, οτι η "σούπερ ντούπερ" πετυχημένη συνταγή που έχω για τα μελομακάρονα μου τα τελευταία 10 χρόνια, έλειπε από τα πλατό του una cucina.

Θέλοντας να ... επανορθώσω, ετοίμασα 2 δόσεις για να νιώσω σε όλο του το μεγαλείο τον "ίλιγγο" της γεύσης και ανέβασα τη συνταγή πάραυτα!!

Πάμε να τα φτιάξουμε!

ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
2 κούπες παρθένο extra ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/3 κούπα ουίσκι bourbon
1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκ. σόδα
1 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο
1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 κιλό αλεύρι
150 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κούπες μέλι
1/2 πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Για το γαρνίρισμα
150 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο - τρίμμα
150 γρ. καρύδι - τρίμμα
λίγο κανελογαρύφαλλο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκάνη χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε την σόδα που τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι.
Ρίχνουμε το bourbon, το ξύσμα, το μπέϊκιν , τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.
Σιγά - σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.

Δεν ζυμώνουμε για πολύ ώρα, γιατί θα γίνουν σφιχτά.
Το ζύμωμα γίνεται με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Ανάβουμε το φούρνο στους 170oC στον αέρα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά.

Πλάθουμε σε μικρό οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα.

Με τη μύτη ενός μικρού πιρουνιού πιέζουμε την επιφάνειά τους σχηματίζουμε ανάγλυφο.

Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν έντονο χρυσαφί χρώμα.


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά και ανακατεύουμε για να διαλυθούν και να αρωματιστούν.

Μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.

Βουτάμε τα μελομακάρονα για μισό λεπτό στο σιρόπι, τα αναποδογυρίζουμε, τα αφήνουμε άλλο τόσο και τα βγάζουμε.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο  αμύγδαλο και καρύδι.


Καλή επιτυχία!!

Καλές Γιορτές για σας και τους αγαπημένους σας ανθρώπους!!

Τα υλικά και οι δοσολογίες τους βασίζονται στην παλιά συνταγή της κυρίας Dinas K. Sparti (βλ. συνταγή)

Tip1 Τα μελομακάρονα διατηρούνται άψογα σκεπασμένα (για να μην τραβάνε υγρασία) σε τάπερ ή στην πιατέλα καλυμμένα με μεμβράνη!

Tip2 To Bourbon Whisky αντικατέστησε επάξια 1/2 κούπα "κονιάκ" και "χρωμάτισε" ιδιαίτερα ευχάριστα την τελική γεύση!!

Tip3 Το τρίμμα φλούδας λεμονιού είναι must!





Αγαπημένη, παραδοσιακή, γευστική, θρεπτική γλυκιά κρέμα από βρασμένο σιτάρι και ταχίνι, με ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Αναφέρεται και με άλλες ονομασίες (Βαρβάρα, κολυβόζουμο) πανελλαδικά και φτιάχνεται σε περιόδους νηστείας ή σε θρησκευτικές γιορτές (πχ 21 Νοεμβρίου).

Στη Σάμο, προσφέρεται στα σπίτια του χωριού, μέσα σε μεγάλες, ειδικές για την περίσταση κούπες, όταν τελείται μνημόσυνο.

Ήταν η αγαπημένη μου κρέμα όταν ήμουνα μικρός, γι' αυτό και παρακαλούσα να έχει συνέχεια  ...μνημόσυνα!!

Με τα χρόνια η γεύση της, έγινε μακρινή ανάμνηση, μέχρι που ανακάλυψα πρόσφατα μια παλιά συνταγή της πατριώτισσας μου της Ελένης και την έφτιαξα στην αρχή δοκιμαστικά.
Αυτό ήταν!!!
Όλη η οικογένεια μου, έμαθε να τρώει σταρόζουμο και μάλιστα να το ζητάει επιτακτικά :)

Η εκτέλεση βασίστηκε στην αρχική συνταγή, με μερικές γευστικές προσαρμογές των υλικών.

Πάμε να το φτιάξουμε

ΥΛΙΚΑ
250 γρ. σιτάρι
1 κούπα αλεύρι καβουρδισμένο
1 κτΣ κύμινο καβουρδισμένο
1 - 1½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα ταχίνι
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
1 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο
½ κούπα σταφίδα μαύρη
Μερικά ξερά σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 ρόδι (τους σπόρους)
Κανέλα για το πασπάλισμα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε από βραδύς σε 2 λίτρα ζεστό νερό να φουσκώσει.
Την επόμενη το βράζουμε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.


Καβουρδίζουμε το αλεύρι στο φούρνο (το βάζουμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε στους 150 μέχρι να πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα) ή σε τηγάνι.
Στη συνέχεια καβουρδίζουμε το κύμινο, το σουσάμι και τα αμύγδαλα

Αλέθουμε στο blender τη μισή ποσότητα από το βρασμένο σιτάρι με λίγο από το ζουμί του μέχρι να γίνει χυλός και το επαναφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα.

Σε ένα μπολ διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτοντας του λίγο λίγο από το κρύο ζουμί προσέχοντας να μη σβολιάσει.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και προσθέτουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά κρέμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τις σταφίδες, λίγο από το σουσάμι και το κύμινο.

Βάζουμε το ταχίνι σε μια βαθιά κούπα. Το αραιώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά κρύο νεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αραιή κρέμα.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε λίγο λίγο στην κατσαρόλα να ενσωματωθεί με τα άλλα υλικά, ανακατεύοντας ζωηρά.
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις πάρει βράση την αποσύρουμε οριστικά.

Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς με το σουσάμι.

Σερβίρουμε σε μπολάκια την κρέμα και πασπαλίζουμε με τα ξηροκάρπια, τα σύκα, το ρόδι και την κανέλα.






Το έφτιαξα πολλές φορές μέχρι να καταλήξω.
Η προσπάθεια έφερε καταπληκτικά αποτελέσματα και μια γεύση ...αποθεωτική!!!!
Κι επειδή "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια", πάμε να το φτιάξουμε παρέα ;)

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
300 γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
180 γρ μαργαρίνη soft
3 αυγά
2 μανταρίνια πολτοποιημένα στο multi
1 κτγ βανίλια ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλια
1/2 κούπα σταγόνες σοκολάτας
500 γρ αλεύρι Φαρίνα Ζαχαροπλαστικής
180 γρ γάλα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165ο C
Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε 2 μανταρίνια κλημεντίνες.


Τα κόβουμε εγκάρσια για να απομακρύνουμε τυχόν κουκούτσια, τις ίνες που υπάρχουν στο κέντρο και τα σκούρα μέρη πάνω (εκεί που δένει το κλαράκι) και κάτω.
Τα βάζουμε στο multi μαζί με τη βανίλια ζάχαρη και τα πολτοποιούμε.

Βάζουμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε σε γρήγορη ταχύτητα για 3 λεπτά.
Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα,  τον πολτό των μανταρινιών, τις σταγόνες σοκολάτας και τις βανίλιες.
Χαμηλώνουμε ακόμα την ταχύτητα (στο min) και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Τέλος, προσθέτουμε το γάλα και μετά από 1 λεπτό σταματάμε το μίξερ.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα

Ψήνουμε για 50΄

Βυθίζουμε στο κέικ ένα μακρύ λεπτό μαχαίρι κι αν βγαίνει στεγνό το βγάζουμε από το φούρνο.


Μόλις κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε και καλύπτουμε με γλάσο (έχω χρησιμοποιήσει γλάσο λεμόνι, γλάσο λεμόνι-μανταρίνι, γλάσο σοκολάτα)


Γευστική εμπειρία!!!



"Αν ήταν(ε) μαύρος ο Θεός..." που λέει κι ο Λουκιανός, ... μαύρος μπακαλιάρος, μαύρος κατιφές, μαύρος ινδιάνος, μαύρος κουραμπιές (η παραλλαγή δική μου)

Τους δοκίμασα για πρώτη φορά φέτος στη Σμύρνη, κι ενώ προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω τι έτρωγα, μου ήρθε η γεύση από το βούτυρο κι έμεινα με το στόμα ανοιχτό...

Επειδή σε λίγο καιρό θα γεμίσει ο τόπος ...άχνη, είπα να ανεβάσω την παραλλαγή μου λίγο νωρίτερα ;)

Πάμε να τους φτιάξουμε και να τους ευχαριστηθούμε με την άνεσή μας !!!

ΥΛΙΚΑ
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 της κούπας κακάο
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. γίδινο βούτυρο
70 γρ. βούτυρο αγελάδας
60 γρ. Φυτίνη
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
2 κτΣ λικέρ (χρησιμοποίησα σπιτικό κεράσι, εσείς ότι σας αρέσει!!)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι με  το μπέικιν και το κακάο

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη Φυτίνη με τη βανιλίνη και την άχνη μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει το μείγμα (10 λεπτά).

Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα από το αλεύρι

Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το λικέρ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C





Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σαν μικρά καρύδια και τους τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 20 λεπτά

Μόλις κρυώσουν, βάζουμε ζάχαρη άχνη μέσα σε ένα σακουλάκι και τους βουτάμε μέσα λίγους, λίγους ( 4-5 τη φορά ).

Τους τοποθετούμε στο δίσκο και κοσκινίζουμε πάνω τους περισσότερη άχνη, έτσι που να δείχνουν χιονισμένοι.

Γευστική, γλυκιά απόλαυση !!!




Μου "έσπασαν" τη μύτη σε κάποιον φούρνο στη γειτονιά... Τα δοκίμασα και μου άρεσαν!!
"Ψάρεψα" τον φούρναρη (τα κάνω αυτά που και που) και έβαλα αμέσως μπροστά "tomelokoulouromou" project!!!
Καιαιαιαιαιαι μαντέψτε.....
Τα δικά μου έγιναν καλύτερα ;)
Μυρωδάτα και γευστικά όπως του φούρνου, αλλά πιο τραγανοτρυφερονόστιμα!!!!!!!
Το είπαν και οι δοκιμαστές :)

Πάμε να τα φτιάξουμε!

ΥΛΙΚΑ
5 κούπες (1 κούπα = 225 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κτγ μπέικιν
¼ κτγ σόδα μαγειρική
1 κούπα σταφίδα μαύρη
1 κούπα ελαιόλαδο
1/4 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1/4 κούπα μέλι
1/4 κούπα πορτοκαλάδα ( ή χυμό πορτοκάλι!!)
1/4 κούπα κρασί λευκό ξηρό
2 κτγ κανέλα τριμμένη
½ κτγ γαρύφαλλο σκόνη
½ κτγ τζίντζερ σκόνη

σουσάμι - μαυροκούκι


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τη σόδα σε ένα βαθύ μπολ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο το μέλι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί, την πορτοκαλάδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το τζίντζερ.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε όλο το μείγμα από το αλεύρι.
Τελειώνουμε με τις σταφίδες
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
Οι  ποσότητες των υλικών είναι μετρημένες έτσι ώστε να μας δώσουν μια ζύμη μαλακιά, υγρή και εύπλαστη.

Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 170οC.


Σε ένα βαθύ μπολ σκορπίζουμε το σουσάμι με το μαυροκούκι.
Κλείνουμε στην παλάμη μας μεγαλούτσικα κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε.
Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.

Ψήνουμε για 30 λεπτά ακριβώς!!

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...





Για τη φίλη μου τη Ρίτσα έχω ξαναγράψει κι άλλες φορές.

Φτιάχνει (εκτός όλων των άλλων) υπέροχες αλμυρές και γλυκές χειροποίητες πίτες, και όταν τις ψήνει, μοσχομυρίζει όλο το κτίριο της εταιρίας!!

Στην καθημερινή μας πρωινή κουβέντα, μοιράζεται μαζί μου τα μυστικά της τέχνης της κι εγώ τα "κλέβω" και κάνω πρακτική εφαρμογή στην κουζίνα μας.

Οι "στριφτές" της είναι απίθανες και αυτή που ακολουθεί, λαμπρό παράδειγμα!!

Πάμε να τη φτιάξουμε :)

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1/2 κιλό αλεύρι
1 κτγ αλάτι
2 κτΣ ξύδι
1/2 κτγ μαγιά ξερή
1 κούπα νερό χλιαρό
1/3 κούπα ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
250 γρ φέτα τριμμένη στο χέρι
250 γρ ανθότυρο
1 αυγό
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
Λίγο γάλα
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο δυόσμο ξερό
Πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι το λάδι το ξύδι τη μαγιά και το μισό νερό.

Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σφιχτή που να μην κολλάει

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.

Φτιάχνουμε τώρα τη γέμιση: Σε ένα βαθύ μπολ, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά με ένα μεγάλο πιρούνι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4  μέρη και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και της βέργας, 4 λεπτά μακρόστενα φύλλα, πάνω σε αλευρωμένη τάβλα

Στη μεγάλη του πλευρά κάθε φύλλου, γυρνάμε την άκρη του προς τα μέσα, περίπου 2 δάχτυλα και απλώνουμε 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας από τη γέμιση, αφήνοντας άλλα δυο δάχτυλα κενά στα πλαϊνά του

Λαδώνουμε καλά την υπόλοιπη επιφάνεια με το λαδερό

Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες που αφήσαμε κενές στα πλαϊνά.

Στρίβουμε το φύλλο για να σκεπάζουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε χαλαρά σε μπαστούνι

Το τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε (λαδωμένη) λαδόκολλα


Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε αραιά στο ταψί.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε ελαιόλαδο και το αραιώνουμε με λίγο νερό
Με ένα πινέλο σιλικόνης βουρτσίζουμε όλα τα μπαστούνια με το παραπάνω διάλυμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι - μαυροκούκι.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά
Ανοίγουμε το φούρνο και ψεκάζουμε με νερό τα στριφτάρια μας
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 οC και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά ακόμα.


Όταν ψηθούν τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε...

Τραγανό τρυφερό φύλλο και υπέροχη αρωματική γέμιση!!


Βέβαια είπαμε: σε περίπτωση που το άνοιγμα του φύλλου σας φαίνεται βουνό, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλλιθέα!! Μοναδικό, υπέροχο, φρέσκο φύλλο "Βέργας", Βηρυτού, σφολιάτας κλπ, από το εργαστήριο ΠΑΠΠΑ !!